Na een besmetting met COVID-19 hebben veel mensen nog te maken met langdurige klachten, zoals vermoeidheid, conditieverlies, verlies van spierkracht en benauwdheid. Paramedische herstelzorg kan dan van toegevoegde waarde zijn voor (verder) herstel.
Hiervoor is de basisverzekering uitgebreid met fysio-/oefentherapie, ergotherapie, logopedie en diëtiek. Voor fysiotherapie geldt dan dat er een maximum van 50 behandelingen in de eerste 6 maanden vergoed wordt door de zorgverzekering. Houd er wel rekening mee dat hiervoor eerst aanspraak gemaakt wordt op het eigen risico. Voorwaarde hiervoor is toestemming voor het delen van gegevens voor retrospectief onderzoek, d.w.z. terugkijkend naar wat er gedaan/gebeurd is. Bijvoorbeeld door het opvragen van onderzoeken/testen die tijdens de revalidatie zijn gedaan bij de behandelaar. Daarnaast voor mensen die starten met de revalidatie vanaf 29 maart, deelname aan het prospectieve onderzoek, d.w.z. volgend in de tijd.
Vanuit het Radboud UMC is dit prospectieve onderzoek gestart naar de paramedische herstelzorg bij COVID-19. Paramedische zorg is zorg geleverd door de fysiotherapeut, oefentherapeut, ergotherapeut, logopedist en diëtist. Het doel van dit onderzoek is het evalueren van de klachten die mensen ervaren en hoe het hersteltraject eruit ziet. Op dit moment is nog niet bekend welke zorg het beste aanslaat tijdens de herstel-/revalidatieperiode. Wanneer er voldoende deelnemers zijn, kan ook gekeken worden welke behandelvorm voor wie het beste werkt, om tot de beste aanpak per persoon te komen.
Bij Fysio Woldmeenthe doen Eline en Koen de begeleiding bij het herstel van mensen die een COVID-19 besmetting hebben doorgemaakt. Zij zijn beide aangemeld voor deelname aan het onderzoek.
Comments