top of page

BEKKENFYSIOTHERAPIE

Herkent u dit?

  • U kunt niet lekker te sporten zonder dat u ongewild urine verliest?

  • U durft niet meer op visite, omdat u uw ontlasting niet op kunt houden?

  • Bent u zwanger of net bevallen en hebt u lage rug- of bekkenpijn?

  • U weet niet wanneer u weer mag sporten na de bevalling?

  • U ondervindt hinder van buik- of rugpijn tijdens uw werk?

  • Uw seksleven is niet meer wat het was?

  • U moet een operatie voor een verzakking of prostaatkanker ondergaan?

Dit doen de bekkenbodemspieren in het onderlichaam:   

De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, ontlasten, vrijen en bevallen. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen. Het komt ook voor dat ze niet op het juiste moment hun werk doen. Niet iedereen voelt deze spieren, waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt. De bekkenfysiotherapeut kan helpen de controle hierover terug te krijgen, waardoor u weer vertrouwen in de bekkenbodemspieren krijgt.

De geregistreerde bekkenfysiotherapeut helpt bij:

Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van (complexe) klachten in het buik-, lage rug-, bekken- en bekkenbodemgebied bij mannen, vrouwen en kinderen.

Wat de bekkenfysiotherapeut voor u kan betekenen:

De bekkenfysiotherapeut helpt mensen met klachten in het bekkengebied, zoals:

  •  ongewild verlies van urine en/of ontlasting

  •  niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten

  •  moeilijk kunnen plassen of ontlasten

  •  zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in vagina of anus

  •  pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen

  • stuitpijn, liesklachten

  •  seksuele klachten zoals pijn bij het vrijen, erectiestoornissen e.d.

  •  bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond zwangerschap en bevalling

  •  bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling

  •  begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied.
     

Hoe gaat de bekkenfysiotherapeut te werk?

De behandeling bij de bekkenfysiotherapeut start met het stellen van een goede diagnose, het geven van voorlichting en preventieadviezen. Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten zorgvuldig in kaart gebracht. Uw klachten worden vanuit diverse invalshoeken bekeken, het bekken is namelijk niet los te zien van de rest van uw lichaam. Er zal onder andere gekeken worden of er tijdens het bewegen problemen zijn, hoe het plassen en ontlasten verlopen en of er problemen zijn met seksualiteit. Om de klacht in kaart te brengen kan een inwendig onderzoek worden uitgevoerd. Hiervoor wordt altijd uw toestemming gevraagd en vastgelegd in het dossier. Er wordt samen met u een behandelplan opgesteld naar aanleiding van de bevindingen. Dit behandelplan zal de bekkenfysiotherapeut met u bespreken. In de behandeling kan gebruikt gemaakt worden van inwendige behandeltechnieken. Er zal regelmatig een evaluatie van de voortgang plaatsvinden. Hoe lang u bij de bekkenfysiotherapeut onder behandeling bent, is afhankelijk van uw problematiek. U krijgt niet alleen gerichte oefeningen voor de spieren van de bekkenbodem, bekken en lage rug, maar ook praktische adviezen en uitleg over bijvoorbeeld ademhaling en toiletgedrag.
De bekkenfysiotherapeuten van Fysio Woldmeenthe werken samen met de gynaecologen en urologen uit de naburige ziekenhuizen en de verloskundigen in Steenwijk. Er is regelmatig intercollegiaal overleg en intervisie met de bekkenfysiotherapeuten in de regio. Tevens wordt er gewerkt aan de hand van de door de beroepsgroep opgestelde richtlijnen en statements.
De geregistreerde bekkenfysiotherapeut heeft na de studie fysiotherapie een 3-jarige Masteropleiding gevolgd. De bekkenfysiotherapeuten staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister (KRF) van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Vergoedt uw zorgverzekeraar bekkenfysiotherapie?

Voor een bezoek aan de bekkenfysiotherapeut heeft u niet beslist een verwijzing van huisarts of specialist nodig. Voor vergoeding van urine-incontinentie uit de basisverzekering (9 behandelingen, eenmalig) is bij de meeste verzekeraars wel een verwijzing nodig en gaan eerst van uw eigen risico af. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Bekkenfysiotherapie wordt vergoed door zorgverzekeraars in de aanvullende verzekering, waar Fysio Woldmeenthe een contract mee heeft afgesloten. Check uw polis voor de specifieke voorwaarden van uw verzekeraar. Tevens worden behandelingen voor kinderen tot 18 jaar vergoed uit de basisverzekering (zonder eigen risico).

Wilt u meer weten of zoekt u een geregistreerde bekkenfysiotherapeut bij u in de buurt?

www.defysiotherapeut.com 
www.bekkenfysiotherapie.nl

​Volg ons op onze aparte Bekkenfysiotherapie Facebookpagina 

Facebook.png
bottom of page