Echografie

Musculoskeletale echografie is een onderzoekmethode om met behulp van ultrageluid een deel van de anatomie en aandoeningen van het menselijk lichaam in beeld te brengen. Echografie is bekend geworden van de toepassing bij zwangere dames waarbij het ongeboren kindje in beeld gebracht kan worden en onderzocht kan worden. Met behulp van echografie kan vervolgens ook inzicht verkregen worden in onder andere gewrichten, banden, pezen (scheuren en kalkafzettingen) en spieren. Echografie van het bewegingsapparaat kan zowel diagnostisch of tijdens de behandeling als evaluatiemiddel ingezet worden. In onze praktijk zien wij echografie als toevoeging op de reguliere zitting fysiotherapie dan wel manuele therapie. Wij kunnen u of u verzekeraar geen aanvullende kosten in rekening brengen en bieden u dit waar nodig in uw fysiotherapie diagnostiek of behandeling gratis aan.

 

Wanneer wordt echografie gebruikt?

Met behulp van echografie kan inzicht verkregen worden in gewrichten, pezen en spieren en de contouren van de botten. Dit kan diagnostisch gebruikt worden bij:

  • Schouder: slijmbeursontstekingen, pees- en spierbeschadigingen/-scheuren, botafwijkingen en verkalkingen

  • Elleboog: tenniselleboog, golferselleboog en  peesbeschadigingen

  • Pols: carpaaltunnel syndroom, peesbeschadigingen en kleine fissuren of avulsiefracturen 

  • Heup: slijmbeursontstekingen, kapsel en  peesbeschadigingen

  • Knie: kniepees, kniebanden en  peesbeschadigingen

  • Enkel: gewricht, enkelbanden, peesbeschadigingen en kleine fissuren of avulsiefracturen 

  • Achillespees: scheuren en ontstekingen

  • Algemeen: spierscheuren en peesbeschadigingen

Echografie als evaluatiemiddel

Met echografie kan gekeken worden of en in welke mate spierscheuren wel of niet zijn hersteld. Dit geeft ons inzicht of het behandelplan wel of niet gewijzigd moeten worden en wat de prognose is. Ook kan hiermee besloten worden andere hulpverleners in te schakelen wanneer wij als fysiotherapeut niet de aangewezen hulpverlener zijn om een klacht te behandelen.

Behandeling shockwave

De combinatie diagnostiek met echografie en behandeling met shockwave komt vaak voor. Kalkafzettingen kunnen met behulp van echografie in beeld worden gebracht en daarna kan shockwave, specifiek en lokaal toegepast worden om het gebied te behandelen. Na een aantal keren shockwave kan met behulp van echografie gekeken worden of de mate van kalkafzetting veranderd is. Shockwave gebruiken wij onder andere bij kalkafzettingen in de schouder, achillespees of hielspoor. Lees meer onder shockwave voor informatie.

 

Is het voor iedereen geschikt? - Ja, iedereen kan echografie ondergaan.

 

Wat kost het?

Echografie valt onder onderzoeksmethoden binnen (gespecialiseerde) fysiotherapie. Het wordt daarom als (gespecialiseerde) fysiotherapie gezien en gedeclareerd. Indien uw (aanvullende) verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen ook de kosten voor echografie hieronder. Indien u niet (voldoende) aanvullend verzekerd bent dan gelden onze praktijktarieven.

©2020 BY STANSEN DESIGN