top of page

DRY NEEDLING

Dry Needling  is een vrij nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie. De methode krijgt steeds meer bekendheid in Nederland vanwege de goede effectiviteit . Met Dry Needling worden spierverhardingen (myofasciale triggerpoints) ontspannen d.m.v. het gericht prikken met een naald in de spier.

Triggerpoints in spieren kunnen op verschillende manieren ontstaan en veel mensen krijgen hier wel eens mee te maken. Oorzaken kunnen zijn: een verkeerde beweging of een trauma, een langdurig verkeerde (werk)houding, nek-armklachten (RSI), beschadiging van weefsel bij een meniscusletsel of na een hernia, maar ook psychische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid. Andere bekende klachten zoals een tennisarm, hielspoor of piriformissyndroom zijn met deze methode goed te behandelen. Tevens wordt Dry Needling met succes toegepast bij pijnklachten en triggerpoints in het bekken(bodem)gebied door geregistreerde bekkenfysiotherapeuten.

Vaak komt de vraag: ‘Is deze behandeling niet pijnlijk?’. Het inbrengen van het naaldje wordt niet of nauwelijks gevoeld. Als de spierverharding aangeprikt wordt, kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat heel snel en soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen.

Dry Needling maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien de aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen de kosten voor een dry needling behandeling hieronder. Net als voor het aanmelden van andere klachten bij de fysiotherapeut  is er voor dry needling geen verwijzing nodig van de huisarts.

bottom of page