top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRaymond Eelman

Bekkenfysiotherapeut Klazien Jansma stopt na bijna 44 jaar

Bekkenfysiotherapeut Klazien Jansma stopt na bijna 44 jaar:

‘het is een bijzonder dankbaar vak’


Na bijna 44 jaar stopt Klazien Jansma als bekkenfysiotherapeut bij praktijk Fysio Woldmeenthe in Steenwijk. Ze is begonnen in 1978 als pas afgestudeerde fysiotherapeut en heeft zich in de loop van de jaren gespecialiseerd in bekkenfysiotherapie. De praktijk is de enige in Steenwijk die deze behandeling aanbiedt.

Klazien Jansma deed haar opleiding in Leeuwarden, waar ze ook is geboren. Ze verhuisde naar Meppel en ging aan de slag in Steenwijk. Na eerst een aantal jaren in loondienst te hebben gewerkt is zij samen met 6 collega’s in de maatschap gestapt, die tien jaar later zich opsplitste in losse praktijken. Klazien Jansma ging met haar collega Bert Slomp verder aan Het Schar, in een verbouwd woonhuis. Inmiddels zit de praktijk in het Gezondheidscentrum aan de Sluisweg in Steenwijk.Van kaartenbak tot computerdossier

In de loop van de jaren heeft ze heel wat veranderingen meegemaakt. Van een praktijk met gegevens op een kaartje in de kaartenbak en een groot afsprakenboek bij de telefoon in de gang, naar dossiers in computers en patiënten die zelf online een afspraak kunnen inplannen. „De computer zou tijd besparen, maar dat is helemaal niet het geval met alle administratieve eisen die zorgverzekeraars stellen”, vertelt Klazien Jansma.


Taboe op urineverlies

Zij is begonnen als fysiotherapeut en heeft zich gespecialiseerd tot bekkenfysiotherapeut. Daar is zij in 1994 mee begonnen. „Mijn interesse ging altijd al uit naar zwangeren en zwangerschapsklachten. Ik heb ook een tijd zwangerschapsgymnastiek gegeven in Vollenhove. Van daar uit is mijn interesse steeds verder gegroeid, van bekkenklachten, naar incontinentie, verzakkingsklachten en mannen met plasklachten. Het is een heel uitgebreid gebied, de bekkenbodem. In Steenwijk had ik ook echt de naam”, zegt ze lachend. ‘Als je bekkenklachten hebt, dan ga je naar Klazien.’ Huisartsen, gynaecologen en urologen in de regio verwezen naar haar door. „Urineverlies was een taboe, maar nu zie je regelmatig reclame voor incontinentieverband.”


Tegen de zwaartekracht in

Klachten van de bekkenbodem en alle gevolgen van dien, komen meestal door schade na een bevalling. „Wij, in de Westerse wereld, bevallen op een vreemde manier”, legt zij uit. „We bevallen liggend, vaak in het ziekenhuis. Je perst liggend, met je knieën opgetrokken een kind eruit, tegen de zwaartekracht in. Je zou eigenlijk op je handen en knieën of op je hurken moeten bevallen. Dat is veel logischer”, vindt zij. Vooral oudere vrouwen hebben bekkenbodemschade na een bevalling die problemen kunnen veroorzaken omdat spieren slapper worden. „Daarom doen we nu zes weken na een bevalling een onderzoek op bekkenbodemschade om te voorkomen dat vrouwen op latere leeftijd klachten krijgen. We willen meer inzetten op preventie door op tijd met de juiste oefeningen aan de slag te gaan. Bekkenfysiotherapie is een bijzonder dankbaar vak.”


Spiegel van de ziel

Ook als je geen bevalling hebt gehad kunnen er klachten ontstaan. Dat kan door spanning op de bekkenbodem te zetten door bijvoorbeeld stress. „Wat doen we als we het moeilijk hebben, dan gaan we onze billen samenknijpen, en daar zit de bekkenbodem bij. Dat lijdt tot onbegrepen pijnklachten, vooral bij mannen. Wij bekkenfysiotherapeuten zeggen altijd ‘de bekkenbodem is de spiegel van de ziel’.Genoeg te doen

Klazien Jansma is nu 65 en is drie jaar geleden al begonnen met afbouwen en is haar deel in de maatschap overgenomen door collega’s Paul van Doorn en Raymond Eelman. In die tijd heeft haar jonge collega Franciska Buitenhuis de bekkenfysiotherapie overgenomen bij Fysio Woldmeenthe. Helemaal stoppen doet Klazien niet. In Meppel werkt ze nog anderhalve dag als ZZP’er en vervangt ze een collega in Hattem die met zwangerschapsverlof is. „Zolang ik het nog leuk vind, ga ik nog rustig zo door.” Wel wil ze met haar partner, die ook met pensioen is, langere reizen maken in de camper die ze een paar jaar geleden gekocht hebben. „En meer tijd hebben voor de kleinkinderen. Ook wandelen en fietsen we graag. Fietsvakanties, met het tentje op de fiets. Er is nog genoeg te doen”, besluit zij enthousiast.

Afscheid

Klazien Jansma neemt vrijdag 25 maart officieel afscheid van Fysio Woldmeenthe in Steenwijk. Tussen 16.00 en 18.00 uur kunnen mensen onder het genot van een hapje en een drankje in de praktijk aan de Sluisweg 12 afscheid nemen.


118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page